The easiest way to skyrocket your YouTube subscribers
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

Υμηττός Β΄. Το Δρακόσπιτο του Υμηττού και τα αρχαία λατομεία της περιοχής – Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Follow
Fryktories Web Channel

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την σειρά τεκμηριογραφημάτων:
«ΥΜΗΤΤΟΣ. Αναζητώντας την αρχαία Ελλάδα στο ιερό βουνό».
Επί των οδών έρευνα

Β΄ Μέρος
«Το ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ του Υμηττού και τα ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ της περιοχής.».

Έρευνα Κείμενα Παρουσίαση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων", μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της Ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική".

Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στην αναρριχητική πίστα «Καράβι», στα λατομεία «Κεθήγου» και στο Δρακόσπιτο του Υμηττού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ένα ιδιαίτερο μεγαλιθικό κτίσμα βρίσκεται στις πλαγιές του Υμηττού, στην καρδιά της αρχαίας λατομικής περιοχής, ανάμεσα σε πάμπολλα μικρά και μεγάλα λατομεία. Η μοναδικότητα του, σε συνδυασμό με την έλλειψη αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή, έχουν τροφοδοτήσει πλήθος υποθέσεων για το πότε, από ποιον και γιατί κτίστηκε. Αυτός είναι ο προορισμός μας σε αυτό το τεκμηριογράφημα, να ανακαλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το περίφημο Δρακόσπιτο του Υμηττού και να απαντήσουμε σε αυτά τα αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα.

Στην πορεία μας για το Δρακόσπιτο περπατάμε πάνω στα ίχνη αρχαίων μονοπατιών, ανακαλύπτουμε τα απομεινάρια των αρχαίων λατόμων και συναντάμε από κοντά το μοναδικό Δρακόσπιτο της Ελλάδος που βρίσκεται εκτός περιοχής Ευβοίας.
Εξετάζουμε την αρχιτεκτονική του, την ιστορία του, το συγκρίνουμε με τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας ως προς τις ομοιότητες και τις διαφορές και βλέπουμε τα χαράγματα που βρίσκονται εντός του, τα πρώτα εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.
Ανηφορίζοντας λίγο παραπάνω συναντάμε δύο μικρά αρχαία λατομεία. Το αξιοσημείωτο αυτών είναι οι "κτητορικές" επιγραφές τους, που ανακαλύφθηκαν το 1980 και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο τεκμηριογράφημά μας.
Η τριάδα της περιοχής κλείνει με τα ίχνη ενός αρχαίου κυκλοτερούς κτίσματος, ακριβώς δίπλα από το Δρακόσπιτο, όπου έχει κι αυτό την δική του ιστορία.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ κου ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και ασκεί το επιτήδευμα από το 2006 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει συμμετάσχει στην μελέτη εκατοντάδων τεχνικών έργων ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος σε όλη την Ελλάδα.

Το 2006 ήταν συνιδρυτής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ (https://geomythiki.blogspot.com/) και σήμερα επί κεφαλής της. Ως μέλος της Γεωμυθικής συμμετέχει, οργανώνει και συνδιοργανώνει πολλαπλές διεπιστημονικές έρευνες που αφορούν τον αστικό χώρο, ιστορικές έρευνες, τοπογραφικές τεκμηριώσεις, εξερευνήσεις πεδίου, κυρίως υπόγειες και σε αστικό περιβάλλον.

Διατελεί, επίσης, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ (2004), ενός συλλόγου με έδρα την Ακαδημία Πλάτωνος, που σκοπό έχει την προστασία και ανάδειξη ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικού ενδιαφέροντος χώρων.

Το 2015 ήταν ιδρυτικό μέλος και σήμερα μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων". Έχει μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων, ειδικά της Αττικής και πλέον δραστηριοποιείται ακτιβιστικά για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ρέματα και την ορθή διαχείριση του δημόσιου αστικού χώρου.

Μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας από το 2016 έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σπηλαιολογικές εξερευνητικές αποστολές σε όλη την Ελλάδα.

Έχει δημοσιεύσει στο διαδίκτυο πλήθος πρωτότυπων ερευνών, ειδικά για ρέματα, σπήλαια και ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους.
Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως συνοδός σε οργανωμένες ξεναγήσεις και περιηγήσεις ανά την Ελλάδα σε μέρη που έχει μελετήσει ο ίδιος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα τεκμηριογραφήματα που αφορούν στον Υμηττό ακολουθώντας τον σύνδεσμο:    • ΥΜΗΤΤΟΣ. Αναζητώντας την αρχαία Ελλάδ...  

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net

posted by goedicionesz5