The easiest way to skyrocket your YouTube subscribers
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Follow
Medipol Sağlık Grubu

Tıbbi adı anal fissür olan, halk arasında makatta çatlak veya yırtık olarak bilinen hastalık, aslında hemoroitten sonra makatta en sık rastlanılan rahatsızlıktır. Her iki cinsiyette eşit oranda görülme eğiliminde olsa da gençlerde daha sık görülür. Son zamanlarda hastalığın arttığı gözlemlenmektedir.

Anal fissürün nedenleri arasında en yaygın olanı kabızlıktır, ancak kabızlığın temelinde stres ve gerginlik gibi faktörler bulunur. Gözlemlediğim kadarıyla anal fissür genellikle gergin olan kişilerde görülür. Gergin olduğumuzda vücudumuzdaki tüm kaslar kasılır ve makat kaslarını da kasarız. Özellikle sert dışkı yaparken makatta yırtılma ve çatlak oluşabilir. Çatlak oluştuğunda, günlük veya iki günde bir dışkılama yapıldığı için bu çatlak düzelmez ve kronik hale gelir, yıllarca sürebilen bir anal fissüre dönüşebilir.

Anal fissürün en önemli belirtileri kanama ve ağrıdır. Hemoroitten farkı, anal fissürde ağrıya ek olarak kanamanın da olmasıdır. Hemoroitte her zaman ağrı olmayabilir, ancak anal fissürde mutlaka ağrı mevcuttur. Kanama taze kırmızı renkte olur ve dışkılama sırasında başlar. Ağrı bazen 34 saate kadar sürebilir. Ağrı, spazmı artırır ve spazm da ağrıyı artırır. Böylece hastalar kısır bir döngüye girer.

Dışkılama mekanizması çok önemlidir. Tuvalette uzun süre oturmak, kabız kalmak, bol su içmek ve posalı gıdalar tüketmek önemlidir. Ancak en önemlisi gerginlikten uzak durmaktır.

Anal fissürün tedavisinde akut dönemde bazı ilaçlar kullanılır. Kronikleştiğinde ve hastayı rahatsız ettiğinde ameliyat uygulanır. Ameliyat öncesinde ise yumuşatıcı kremler ve gevşetici kremler kullanılır. Bu yöntemler işe yaramazsa botoks uygulaması yapılır. Botoks uygulaması yaklaşık altı ayda bir tekrarlanır ve hastaların %4050'sinde başarı sağlayabilir. En son çare olarak, lateral internal sfinkterotomi denilen makatın kenarındaki bir kas hüzmesini kesme işlemi uygulanır. Hastaların en çok endişe duyduğu konu, bu kasın kesildiğinde dışkı veya gaz kaçırma olasılığıdır. Ameliyatın ilk bir ayında %15'inde gaz kaçırma olabilir, ancak dışkı kaçırma özellikle 70 yaşın altındaki hastalarda nadirdir. Bu yöntem dünya genelinde güvenli bir yöntem olarak kabul edilir. Bu nedenle, rahatsızlığı olan hastaların bu ameliyat konusunda endişelenmemesi gerekir.

Prof. Dr. Ahmet Yılmaz
Genel Cerrahi Uzmanı
Medipol Koşuyolu Hastanesi

Bilgi ve randevu için 0216 544 66 66 I https://bit.ly/46CxWcn

#AnalFissür #MakatÇatlağı #MedipolKoşuyolu #Medipol

posted by tir51120oo