Easy way to get 15 free YouTube views, likes and subscribers
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

DİZ BAĞ YARALANMALARI VE DİZ BAĞ TEDAVİLERİ

Follow
Ortobiyoloji Biyolojik Tedaviler Merkezi

Diz Eklemi Bağ Sorunları Nelerdir?
Diz Bağ Yaralanmaları Nelerdir?
Diz Bağ Hasarları Testi Nasıl Yapılır?
Diz Bağ Yaralanmaları Teşhisi Nasıl Yapılır?
Diz Hasarlarında Tedavi Seçimi Nasıl Yapılır?
Diz Bağ Kopukları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Prof. Dr. Alper Gökçe Diz Bağlarının Yapı, Görev, Yaralanma ve Tedavilerini Anlatıyor.

http://ortobiyoloji.com/diz/oncapraz...

➤Tel : +90 212 294 64 10
➤Mobil & Whatsapp : +90 535 574 51 55
➤Arapça/Arabic :+90 530 661 51 55
➤Mail: [email protected]
➤Web: http://ortobiyoloji.com/
➤YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCzaA...
➤Facebook :   / ortobiyoloji  
➤İnstagram :   / ortobiyoloji  

Diz Anatomisi

Diz eklemi uyluk kemiği (femur), kaval kemiği (Tibia) ve diz kapağı (patella) kemiklerinin birleşiminden oluşur. Eklemin içinde diz ekleminin bir arada durmasına yardımcı 4 adet bağ vardır. Dizin 2 yanında bulunan yan bağlar ve dizin ortasında çapraz bağlar vardır.

Yan bağlar
En basit tanımıyla iç ve dış yan bağ olmak üzere her dizde 2 adet bulunur. Temel görevi diz ekleminin iç ve dışına gelen yükleri taşımaktır.

Ön Çapraz Bağlar
Ön ve arka çapraz bağ olmak üzere her dizde 2 adet bulunur. Konum olarak birbirlerine çapraz olacak şekilde diz ekleminin içinde yer alırlar. Dizin ön ve arka kısmına gelen yükleri taşıyıp dönme hareketleri içinde diz eklemini koruma görevini üstlenirler.

Ön çapraz bağımız, kaval kemiğinin üst kısmından başlayıp diz boşluğundan geçerek uyluk kemiğinin alt kısmına dizimizin tam ortasından geçecek şekilde konumlanmıştır. Başlıca görevi kaval kemiğinin, uyluk kemiğinin altından öne doğru hareket etmesinin engellemek ve diz eklemini korumaktır.

Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları
Çapraz bağ yaralanmaları genellikle ön çapraz bağlarda oluşur. sportif etkinliklerde oluşmakla birlikte kaval kemiğinin uyluk kemiği altından öne doğru zorlanmasıyla olur. Bu tip zorlu hareketler bağın fazla gerilmesine ve yaralanmasına sebep olur.

Futbol ve kayak sporuyla ilgilenenler diz eklemlerini ani dönüşler, dizi zorlayıcı yük ve darbelere maruz bıraktığı için ön çapraz bağ yaralanmalarını yaşarlar.

Ön çapraz bağ yaralanmaları kadın sporcularda erkek sporculara oranla daha sık oluşur ve nedeni erkek bacak kaslarının kadınlara oranla daha güçlü olmasıdır. Unutmayalım ki bacak kaslarımız dizlerimize binen yükün azalmasını sağlar.

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Belirtileri
Çapraz bağ yaralanması esnasında dizden bir kopma olduğunu düşünmemize sebep olacak kadar belirgin ses duyulabilir. Sonrasındaki ilk belirtiler diz ağrısı ve dizde şişme şeklinde olur. Şişliğin sebebi yaralanma sonrasında oluşan eklem içi kanamadan dolayı olur. Yaralanma sırasında ve sonrasında kıkırdak ve menisküs dokuları zarar görmediyse şişlik ve ağrılar zamanla azalır. Çapraz bağ yaralanmasından sonra hasta dizinde boşluk hisseder ve diz eklemi güçsüzleşir.

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Teşhisi
Ön çapraz bağ yaralanması teşhisi hastanın travma öyküsü dinlenir, fiziki ortopedi muayenesi yapılır ve diz MR’ı değerlendirilerek konulur. Mr eşliğinde muayenede çapraz bağ yaralanmasının yanında menisküs ve kıkırdak dokularındaki hasarlarda belirlenir.

Ön Çapraz Bağ Tedavisi
Ön çapraz bağ yaralanmalarından sonra uygulanacak tedavinin belirlenmesinde hastanın yaşantısı önemlidir. Hasta sporcuysa ve spora devam etmesi gerekiyorsa hedef sportif etkinliklerini yapabilmesini sağlamak olurken, spor yapmayan bir hasta için günlük yaşantısına dönmesini sağlayacak en uygun tedavi seçilmelidir. Sporcularda genellikle cerrahi tedavilere başvurulur bunun sebebi ise cerrahi tedaviler biyolojik tedavilere oranla daha hızlı sonuç verir.

Ön Çapraz Bağ Cerrahi Dışı Tedavi
Ön çapraz bağ yaralanmalarında cerrahi dışı tedaviler kısmi yaralanması olan, sportif faaliyetleri olmayan ve iyileşmek için zamanı olan kişiler için uygundur. Prp ve kök hücre tedavileri cerrahi dışı tedavilerin başında gelir. Bu tedaviler hasarlı bağlarda doku iyileşmesi başlatır. Uygun hasta grubunda oldukça etkili tedavilerdir.

Fizik tedavi ve istirahat ile de diz eklemine binen yük azaltılıp, kaslar kuvvetlendirilerek hastaların şikayetleri azaltılabilir.

Ön Çapraz Bağ Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedaviler zorunlu hallerde yapılır ve en son başvurulan tedavilerdir. Gereklilik şartları oluşmadan cerrahi tedavilere başvurmamak gerekir. Vücudun doğallığını korumak tedavilerde birinci öncelik olmalıdır. Mümkün olduğu kadar ameliyatları ertelemek hastaya zaman kazandırmak amaçlanmalı doğal vücut yapısı korunmalıdır.

Ön çapraz bağ yaralanmalarında artroskopi yöntemi kullanılır. Artroskopi ile mümkünse hastanın kendi bağı dikilerek eski görevini yapacak şekilde iyileşmesi hedeflenir.

Ön çapraz bağ yaralanmalarında cerrahi tedavi ile kopan bağın yerine yeni bir bağ yapılması yani ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sık yapılan ameliyatlardan biridir.

Çapraz bağ hasarları çeşitlidir yırtılma şeklinde olabileceği gibi tam kopmalarda meydana gelebilir.

posted by calicotgt