Grow your YouTube views, likes and subscribers for free
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

Hoe het huisartsentekort ontstond | Zembla

Follow
Zembla

Hoe is het huisartsentekort in Nederland ontstaan? Al jaren is bekend dat de werkdruk voor huisartsen te hoog ligt. Toch verandert er niks. Veel huisartsen hebben nog steeds geen plek voor nieuwe patiënten. In verschillende huisartsenpraktijen is er een tekort aan personeel.

Huisartsen trekken, vanwege dit huisartsentekort, al jaren aan de bel in Den Haag. Door de invoering van marktwerking in de zorg, en vanwege grote bezuinigingen, zijn er voor huisartsen steeds meer taken bijgekomen. Sinds de afschaffing van de bejaardenhuizen bijvoorbeeld, komen er veel meer ouderen bij de huisarts. Daarnaast moeten huisartsen taken die voorheen bij het ziekenhuis lagen, ook op zich nemen. Een van de huisartsen in deze video zegt bijvoorbeeld dat ze taken van de gynaecoloog en de psychiater over heeft genomen. Daardoor wordt de werkdruk voor en de vraag naar huisartsen groter. Mensen gaan nu veel vaker naar de huisarts.

De vraag naar huisartsen is gestegen. Het resultaat? Een huisartsentekort. Daarom hebben huisartsen de afgelopen decennia ook gedemonstreerd. Dat deed, onder andere, de actiegroep ‘Het Roer Moet Om’. Verschillende ministers, zoals Schippers en De Jonge, hebben actieplannen bedacht om het huisartsentekort tegen te gaan. Maar volgens de huisartsen in deze video, losten die goede bedoelingen het huisartsentekort niet op. Tot op de dag van vandaag blijven huisartsen druk met randzaken, en blijft het huisartsentekort dus bestaan.

De werkdruk van huisartsen heeft ook gevolgen voor patiënten, blijkt uit onderzoek van de landelijke huisartsenvereniging. Los van dat sommige patiënten door het huisartsentekort lastig bij een huisarts terechtkunnen, heeft 78% van de huisartsen ook wel eens een fout gemaakt door de te hoge werkdruk.

De werkdruk bij huisartsen zorgt er ook voor dat jonge huisartsen geen eigen praktijk meer willen. De jonge huisartsen worden liever waarnemend huisarts. De langdurige relatie tussen patiënt en huisarts komt hiermee in het gedrang. Commerciële partijen springen in dit ‘gat’, maar omdat zij winst als oogmerk hebben, zijn er zorgen. Huisartsenpraktijk Comed ging bijvoorbeeld failliet, waarna alle 12 de huisartsenpraktijken zijn gesloten. Toen zaten er dus opnieuw veel mensen zonder huisarts. Commerciële partijen kunnen het huisartsentekort dus ook niet oplossen.

In deze video zie je meer over het beleid dat ervoor heeft gezorgd dat het huisartsentekort ontstond. Ook spreken we verschillende huisartsen die vertellen hoe het huisartsentekort er in de praktijk uitziet.

Onderzoek door: Evelien Vehof & Suzan Borst
Presentatie: Lilit Martirosova
Eindredactie: Roelof Bosma
Montage: Joachim Spruijt
Productie: Jennifer Burger
Animaties: Ernst Ruijgrok, Jules Parijs en Liza Renee Verboon

Check de volledige aflevering op NPO Start: https://npo.nl/start/serie/zembla/sei...

Abonneer je op ons kanaal: http://bit.ly/ZEMBLA_BNNVARA

Luister onze onderzoeksverhalen in onze podcast:
Spotify podcast: https://spoti.fi/2UBbCQ6
Apple podcast: https://apple.co/3wVX4ZA

Volg ons ook hier:
Instagram:   / zembla_bnnvara  
Facebook:   / zembla.tv  
Twitter:   / zembla  
LinkedIn:   / zemblabnnvara  

00:00 De onthulling
00:26 De misstand
01:29 Het onderzoek
09:19 Het wederhoor
10:10 De consequentie
11:25 De conclusie
11:52 Meer weten?

#huisartsentekort #huisartsen

posted by Pollace9e