15 YouTube views, likes subscribers in 10 minutes. Free!
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

Så blandar du residensfärgen

Follow
Statens fastighetsverk

Residenset i Östersund, stadens äldsta stenhus (uppfördes 18461848), genomgår just nu en omfattande fasadrenovering. Senast var under 1960talet. Då tog man bort den ursprungliga färgen och fasaden fick i stället en senapsgul kulör. Hur man skulle få tillbaka den ursprungliga färgen har varit en viktig fråga nu.

”På vinden finns den ursprungliga husgaveln från 1848 bevarad med äldre putsskikt och färglager från tiden innan den stora om och utbyggnaden på 30talet. Analysprover skickades till Danmark för att ta reda på brukets uppbyggnad, antal färglager och pigment. Det yttre färgskiktet, ett ljusgult färglager med pigment som ockra och spår av järnoxidrött har legat till grund för den nya färgsättningen”, berättar Ulrika Romare från White Arkitekter som är husarkitekt för residenset.

Till slut stod det mellan två kulörer. Det som skilde var tio gram järnoxidrött.
”Målet med att vi bara tillsatte lite av det röda pigmentet är att få ett djup och lyster i fasadkulören”, säger PerAnders Johansson, arkitekt på PERARK, som varit med och tagit fram kulören tillsammans med Ulrika Romare.

Hundra liter vatten och tjugofem kilo våtsläckt kalkpasta blandas till en kalkmjölk, därefter tillförs pigmenten. Till fasadens vita partier har man blandat i 70 gram av torrpigmentet guldocker.

”Kalkmjölken är kallt vit och för att få en varmare ton har vi tillsatt guldocker. Ett pigment som samspelar med den gula färgen.”, säger PerAnders.

Nyansskillnader upplevs bäst i verkligheten. Men i videon får du en känsla av hur stor skillnad endast tio gram järnoxidrött kan göra. Dessutom avslöjar PerAnders Johansson vinnarreceptet.

Foto: Gustav Schön/SFV

posted by estrepdl