Free YouTube views likes and subscribers? Easily!
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

Surinaamse Slavenregisters: zoeken naar gegevens over Afrikaanse voorouders - met live voorbeeld

Follow
USHA

'Usha Marhé in gesprek met… Coen van Galen' #talkshow #interview
Kijktip: de geschreven informatie (uit de databases) in deze video komt beter tot zijn recht op een groter beeldscherm van een pc, laptop of digitale tv.

Fu sabi pe yu e go, yu mu sabi pe yu komopo; om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt. Denise Jannah bracht deze universele wijsheid in een eigen compositie op 23 februari 2022 naar voren tijdens de bijeenkomst in Utrecht, waarbij de gemeente Utrecht excuses aanbood voor haar deelname aan de transAtlantische slavenhandel en slavernij.

Het is helend om te weten waar je vandaan komt. Dat konden we bijvoorbeeld ook zien in de aflevering van het programma ‘Verborgen Verleden’, waarin Simone Weimans op zoek gaat naar haar roots in Suriname. Aan het eind zegt ze dat deze zoektocht en de antwoorden die ze vond haar innerlijke rust hebben gegeven.

Steeds meer gegevens over de totslaafgemaakte Afrikaanse voorouders van Surinamers met Afrikaanse roots worden gedigitaliseerd en online beschikbaar gemaakt.

In 2017 startte het project 'digitalisering Surinaamse Slavenregisters'. Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit Suriname) zijn de projectleiders die sindsdien de kar trekken om de Surinaamse Slavenregisters en verwante archiefbronnen digitaal voor publiek en onderzoek beschikbaar te maken. Het Nationaal Archief Suriname en het Nationaal Archief Nederland zijn ook partners in dit grote project. Met de hulp van ‘vele handen’ (vrijwilligers) uit Suriname, Nederland, Curaçao en elders is het goed gelukt om de veelheid van gegevens in te voeren en te digitaliseren.

Het openbaar maken van deze gegevens gaat vooral ook om menselijke waardigheid terug te geven aan de 80.000 personen uit deze Slavenregisters. In 2017 maakte ik dit verslag over het begin, zie link.    • Surinaamse Slavenregisters: menselijk...  

Deze inmiddels gedigitaliseerde ‘Slavenregisters’ zijn de enige archiefbron waarin vrijwel alle totslaafgemaakte mensen van Afrikaanse afkomst in Suriname zijn te volgen tussen 1830 en Keti Koti op 1 juli 1863, de (administratieve) afschaffing van de slavernij. Er is ook een database met gegevens over Manumissies beschikbaar, en een database met namen van de totslaafgemaakten die op 1 juli 1863 de vrijheid kregen. Al deze informatie is te vinden via www.nationaalarchief.nl

Maar hoe vind jij je weg tussen al die gegevens? Er worden nog meer gegevens gedigitaliseerd. Welke? Hoe zoek je in al die databases? Wat betekenen deze gegevens voor mensen die op zoek zijn naar hun roots? Wat heb je als mogelijke familie aan deze gegevens? Er zijn veel vragen.

Coen van Galen geeft in deze talkshow antwoord op alle vragen die ik stel, en ook op vragen van kijkers. Hij laat live zien hoe mensen in de databases naar gegevens over hun voorouders kunnen zoeken. In het voorbeeld kun je volgen hoe hij naar de gegevens van de voorouders van Anton de Kom zoekt en vindt.

En: er zijn meer vrijwilligers nodig! Er moet nog heel wat worden gedigitaliseerd. Coen roept mensen op zich aan te melden. Dat kan via https://hdsc.ning.com/

Voor wie de uitzending met Simone Weimans nog niet heeft gezien, dat kan alsnog via deze link. https://www.npostart.nl/verborgenver...

DISCLAIMER: ‘Usha Marhé in gesprek met…’ is een interview serie van journalist Usha Marhé. Het vindt via live stream op Facebook plaats, tenzij anders vermeld. Na afloop wordt de video op YouTube gepost. De gast is van tevoren hiervan op de hoogte gesteld en is daarmee akkoord gegaan. Gasten doen op PERSOONLIJKE TITEL mee aan het gesprek, ook als zij worden geïnterviewd over hun boek, tvserie of andere creatieve of werk gerelateerde zaken die zij samen met anderen uitvoeren. Voor de live stream vindt er inhoudelijk overleg met de gast plaats, die daardoor op de hoogte is van de rode draad van het interview.

In het kader van vrije nieuwsgaring wordt in dit programma soms items uit het nieuws of andere programma's getoond, om te worden besproken. Zo is dat ook met het laten zien van (creatieve) werk van de gasten, die daar toestemming voor hebben gegeven. Zowel de nieuwsitems en onderdelen van programma's, als het besproken werk van de gast behoort tot het copyright van de makers en de gast. Dat geeft de gast echter geen eigendomsrechten over het programma, het interview en ook niet op de video; de gast is en blijft een gast, die wordt uitgenodigd haar/zijn/hun mening te geven over het onderwerp.

‘Usha Marhé in gesprek met….’ is de original content c.q. het geestelijk goed van journalist Usha Marhé. De voorbereiding, redactie en uitvoering zijn in haar handen. De video’s van de interviews vallen onder het journalistiek auteursrecht van Usha Marhé en zijn haar eigendom. Dat houdt in dat noch gasten, noch hun zakenpartner of hun andere relaties een auteursrechtenclaim op deze interview serie en de video’s kunnen vorderen bij You Tube of Facebook. © Usha Marhé

posted by leptomay6