Get YouTube subscribers that watch and like your videos
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

Μέρος Α΄. Το μυστικό δίκτυο των αρχαίων οχυρών στην Μαντίνεια Αρκαδίας – Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Follow
Fryktories Web Channel

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την σειρά
«Στα ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ του νομού ΑΡΚΑΔΙΑΣ»
Αρχαία Μαντίνεια Μέρος Α΄
Σημερινό επεισόδιο
«Το μυστικό ΔΙΚΤΥΟ των ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΧΥΡΩΝ στην ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ».
 
Έρευνα Κείμενα Παρουσίαση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή Πολίτες υπέρ των ρεμάτων", μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική".
 
Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020
στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας Αρκαδίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 
Η αρχαία Μαντίνεια, αποτέλεσμα συνένωσης πέντε (5) κωμοπόλεων της αρχαίας Αρκαδίας τον 5ο αι. π.Χ., είναι η μοναδική Αρκαδική πόλη που χτίστηκε σε πεδιάδα και δεν είχε Ακρόπολη.
Αυτό την οδήγησε στο να κατασκευάσει ένα τείχος με ιδιαίτερες στρατηγικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Δέκα (10) πύλες, εκατόν είκοσι (120) πύργοι και τουλάχιστον δέκα (10) θέσεις φυλακίων φρυκτωριών περιμετρικά της πόλης, στα γύρω βουνά και λόφους, εξασφάλιζαν στην Μαντίνεια έγκαιρη προειδοποίηση και ικανοποιητική άμυνα σε περίπτωση πολιορκίας.
 
Στο τεκμηριογράφημά μας δείχνουμε και εστιάζουμε αναλυτικά στα αρχαία τείχη και τις πύλες, τα οποία σώζονται στο σύνολο τους σχεδόν, παρουσιάζουμε τις αρχαίες οδούς και το γενικότερο σύστημα άμυνας της Μαντίνειας, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε τηλεοπτικό μέσον το άγνωστο μέχρι σήμερα δίκτυο φυλακίων φρυκτωριών που ανήκε στην ευρύτερη αμυντική θωράκιση της περιοχής.
Πρόκειται για τετράγωνα κυρίως φυλάκια τοποθετημένα σε στρατηγικές θέσεις περιμετρικά της πόλης πάνω σε κορυφές βουνών και λόφων, τα θεμέλια των οποίων σώζονται ακόμα και σήμερα και λειτουργούσαν ως έγκαιρη προειδοποίηση για κάθε είδους απειλή από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δίνοντας χρόνο στους κατοίκους να συγκεντρωθούν και να προστατευθούν πίσω από τα τείχη της πόλης.
 
Στο πρώτο μέρος, μετά από μια μικρή εισαγωγή για την ευρύτερη περιοχή της Μαντίνειας και το σύστημα καταβοθρών της, παρουσιάζουμε από κοντά τα δύο φρούρια της Νεστάνης και του Λουκά και τα επτά φυλάκια (Σκοπής, Κάψια, Σιμιάδων, Αγχισίας, Αρτεμισίου, Σάγκα, Τρυφώνι) στους περιμετρικούς λόφους. Η πρόσβαση και στα επτά φυλάκια απαιτεί πεζοπορία και γνώση του στίγματος του φυλακίου.
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ κου ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ
 
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και ασκεί το επιτήδευμα από το 2006 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει συμμετάσχει στην μελέτη εκατοντάδων τεχνικών έργων ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος σε όλη την Ελλάδα.
 
Το 2006 ήταν συνιδρυτής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ (https://geomythiki.blogspot.com/) και σήμερα επί κεφαλής της. Ως μέλος της Γεωμυθικής συμμετέχει, οργανώνει και συνδιοργανώνει πολλαπλές διεπιστημονικές έρευνες που αφορούν τον αστικό χώρο, ιστορικές έρευνες, τοπογραφικές τεκμηριώσεις, εξερευνήσεις πεδίου, κυρίως υπόγειες και σε αστικό περιβάλλον.
 
Διατελεί, επίσης, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ (2004), ενός συλλόγου με έδρα την Ακαδημία Πλάτωνος, που σκοπό έχει την προστασία και ανάδειξη ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικού ενδιαφέροντος χώρων.
 
Το 2015 ήταν ιδρυτικό μέλος και σήμερα μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων". Έχει μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων, ειδικά της Αττικής και πλέον δραστηριοποιείται ακτιβιστικά για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ρέματα και την ορθή διαχείριση του δημόσιου αστικού χώρου.
 
Μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας από το 2016 έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σπηλαιολογικές εξερευνητικές αποστολές σε όλη την Ελλάδα.
 
Έχει δημοσιεύσει στο διαδίκτυο πλήθος πρωτότυπων ερευνών, ειδικά για ρέματα, σπήλαια και ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους.
Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως συνοδός σε οργανωμένες ξεναγήσεις και περιηγήσεις ανά την Ελλάδα σε μέρη που έχει μελετήσει ο ίδιος.

Βίντεο τίτλων παρουσίασης: Το μονοπάτι που οδηγεί στην Ακρόπολη της αρχαίας Νεστάνης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την σειρά τεκμηριογραφημάτων «Στα αρχαία μονοπάτια του νομού Αρκαδίας» στον σύνδεσμο:     • Στα μονοπάτια της αρχαίας ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ...  

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net

posted by goedicionesz5